Články

Stádo ovcí i s několika kozami se od podzimu pase na vrcholové plošině Děvína u červené turistické značky. Řízená pastva je tradičním způsobem ochranářského managementu našich stepních rezervací. Tato je zajištěna z projektu LIFE SouthMoravia, který realizujeme v rámci ČSOP Onyx. Pokud se na Děvín vypravíte, počítejte prosím s ovcemi a mějte psy na vodítku.

Pastva na Děvíně

I takové radosti zažívám s ochranou přírody :) 
 
Stádo ovcí i s několika kozami se od podzimu pase na vrcholové plošině Děvína u červené turistické značky. Řízená pastva je tradičním způsobem ochranářského managementu našich stepních rezervací. 
 
Tato je zajištěna z projektu LIFE SouthMoravia, který realizujeme v rámci ČSOP ONYX
 
Pokud se na Děvín vypravíte na procházku se psy, počítejte prosím s ovcemi a mějte vaše miláčky na vodítku.
 
 

Boryt barvířský (Isatis tinctoria) se dříve používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, tzv. nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit. Každoročně tak žlutě kvetoucí koberce vyraší zhruba na 23 hektarech. Rozšiřuje se především na jihovýchodně orientovaných bezlesých strmých svazích Děvína, kde vytlačuje například šalvěj etiopskou, pálavský klenot kosatec písečný nebo ozdobné kontinentální trávy kavyly. Na plochách s dominancí borytu neroste ze vzácných a ohrožených druhů téměř nic.

Proto jej s Českým svazem ochránců přírody ONYX v rámci projektu LIFE SouthMoravia již několik let po sobě ručně vytrháváme a výsledky už jsou vidět. Třeba se příští rok přidáte jako dobrovolníci i vy?                    

Srdečně vás zveme na dlouho očekávaný 8. ročník konference Koučink v praxi, tentokrát s názvem PŘEDSTAV SI A ŽIJ v konečném termínu 17.-18.09.2021. Vzhledem k nevyzpytatelným okolnostem pandemie jsme se rozhodli se s vámi setkat online. Využijeme naše více než roční zkušenosti z tohoto prostředí a přeneseme to nejlepší k vám. Těšit se můžete na zajímavé informace, interaktivní workshopy, inspiraci s trochou nadsázky a na vzájemné sdílení zkušeností v diskusích. Těšíme se na vás i naše prezentující a děkujeme za neúnavnou podporu partnerů, kteří aktivně podporují koučink a pomáhají udržet vysoký standard našich konferencí. Věříme, že si konferenci všichni společně užijeme i když trochu netradičně :) Informace a možnost přihlášení pod linkem v nadpisu.

Bezpečné místo

Na loňské koučovací konferenci jsem pomáhala při workshopu o terapii tmou, který jsme z poloviny strávili v opravdu naprosté tmě. Jedna z technik, kterou jsme si prošli, byla i vizualizace bezpečného místa, což pro mnohé překvapivě právě tma může být (tma je rodu ženského, je měkká, teplá, objímající...). Dávám sem svou nahrávku (pod linkem v nadpisu článku), snad vám v této době plné rozjitřených emocí přijde vhod. Nemusíte se kvůli tomu zavírat do temné komory, stačí si v klidu sednout a zavřít oči...

Příjemný poslech přeji a také ať se v tom vašem místě cítíte opravdu bezpečně.

Asociace integrativních koučů, jejíž jsem členem, pořádá v polovině listopadu již 7. ročník konference o koučování, na kterou Vás tímto srdečně zvu! 

Sama doma - ekologický úklid domácnosti

Byla jsem pozvána do studia České televize v Ostravě v rámci živého vysílání pořadu Sama doma.
 
Pokud už třeba plánujete vánoční úklid a chcete to letos zkusit bez chemie, ekologicky, inspiraci můžete najít pod linkem v nadpisu a další dvě části pořadu zde a zde.
 
Živý vstup je vždycky velká výzva, bez trémy a spousty zakoktání se to samozřejmě neobešlo, ale zase být společně v jednom pořadu s takovou legendou, jako je Helena Vondráčková..., to se prostě neodmítá ;).
 

 

Sebekoučink I – Na co se soustředíme, to roste

„Jak můžu pokračovat ve svém rozvoji po skončení koučování?“ „Co můžu pro sebe udělat, když si nemůžu dovolit zaplatit kouče?“ „Jak si jako kouč můžu zajistit dostatečnou psychohygienu?“ 

Tyto otázky jste už určitě někdy dostali, případně si je sami položili. Jak jste odpověděli? Možná právě tak, že jednou z možností je sebekoučink.

Sebekoučink II aneb Jaký si to udělám, takový to budu mít

Nastavit cíl, převzít zodpovědnost za jeho dosažení, uvědomit si pocity, které se k němu vztahují, najít potřebné zdroje… to je standardní postup při koučování klienta.

Co ale když to jsem já, kdo potřebuje dojít k cíli, a ty emoce, co se mnou při jeho představě cloumají, jsou tak silné, že mám problém uvědomit si vlastní zdroje a najít řešení?

Využití techniky Balance Wheel v koučinku

Koučovací technika Balance Wheel (kolo rovnováhy) je pozoruhodná svou jednoduchostí, přehledností a zároveň velkou efektivitou. Je součástí ericksonovského přístupu ke koučinku, který je spojen s prací Miltona H. Ericksona (1901 – 1980). Metody tohoto amerického psychiatra jsou krátké, strategické a orientované na řešení. Taková je i technika Balance Wheel, jejíž český název „kolo rovnováhy“ – v sobě zahrnuje dva silně symbolické aspekty. Článek, který jsem k tomu sepsala, jsem rozdělila na několik částí: 1. část - východiska2. část - teorie a 3.  část - příklady použití. 

Příjemné čtení!

 Zkusme jít jinou ulicí 

Hodně lidí dělá v životě pořád dokola stejnou chybu, zřejmě ne přímo úmyslně, ale proto, že se to již stalo součástí jejich komfortní zóny. Cítí se bezpečně v důvěrně známém prostředí, byť pro ně špatném, jedou na autopilota bez přemýšlení a točí se tak roky v bludném kruhu. Přestat dělat tu stejnou chybu znamená z oné komfortní zóny vystoupit, přestat se (na čas) cítit pohodlně a jistě, najednou nevědět, co přijde dál, což může být velmi náročné. Nastanou obavy ze selhání, odmítnutí, z reakce okolí. A nejtěžší ze všeho je naučit se své chyby vidět a přiznat si je sám před sebou. Pokud je již známe a máme je pojmenovány, pak teprve můžeme, klidně nejprve malými krůčky a jen na určitou dobu, začít prostor své komfortní bubliny postupně opouštět.
Známé pravidlo říká:
Když udělám to, co dělám vždy, dostanu to, co dostanu vždy.
Pokud chci mít něco, co jsem ještě neměl, musím udělat něco, co jsem ještě neudělal.
Krásně o tom píše Portia Nelson, viz její báseň. Tak kolik děr Vás ještě čeká? :-)
 
Zkusme jít jinou ulicí.
 
Už od r.2005 organizuji a jezdím na dětské tábory jako hlavní a oddílová vedoucí pro neziskovku Eko-info centrum Ostrava. Jak se nám to daří, koukněte na stránky online tábora. Krásné (a vtipné!) video o tom natočila youtuberka Denča, která s námi poslední roky jezdila, tady se můžete podívat.

Tak zase o prázdninách!

Genderové audity

V členských firmách klastrů působících v Moravskoslezském kraji byly zahájeny genderové audity, které jsou jednou ze součástí projektu Gender v inovacích - inovace v klastrech. Nositelem tohoto projektu,spolufinancovaného z Norských fondů prostřednictvím Nadace Open Society Fund Praha, je Národní klastrová asociace a na novinky.cz k tomu s námi vedli rozhovor:

Jak jsme nadělovali andělům...

Andělé do centra Ostravy letos dorazili ještě před Mikulášem, někteří si totiž přišli do Impact Hubu pro ocenění za svou práci. Spolek Eko-info centrum Ostrava ocenil celkem sedm „andělů“, kteří žijí mezi námi a ve volném čase či nad rámec pracoích povinností pomáhají dobré věci. Na fotografiích si vše můžete prohlédnout zde a zde. 

Ještě jednou děkujeme celému týmu, všem partnerům, dobrovolníkům z Wichterlova gymnázia, moderátorovi Romanu Pastorkovi a oběma fotografům - Vladanovi i Honzovi, kteří pracovali bez nároku na odměnu!

POUR FÉLICITER

Štěstí je příliš vzácné na to, abychom ho mohli přát každému a myslet to vážně. Proto Vám do Nového roku přeji o něco méně mrzutostí než v tom loňském, vždyť i to bohatě stačí :). 

Pochvala těší! 

V projektu Rovné příležitosti pro město Klimkovice jsem lektorovala několik cyklů seminářů, zaměřených na témata: Rodičovské kompetence, Návrat do zaměstnání po rodičovské dovolené a Práva zaměstnanců se specifiky pro rodiče malých dětí.

Těší nás, že předané informace byly k užitku :)

Ekoporadna Českého rozhlasu Ostrava

Byla jsem požádána o živý vstup v rozhlase a na linku v nadpise článku si můžete poslechnout něco o Zelené úsporám, šetření energiemi a vodou apod.
 

Archív článků

Starší věci od roku 2013

O vaše potřeby se postaráme rychle, cenově výhodně a s osobním přístupem. S námi získáte kvalitní služby a spolehlivé řešení vašich problémů.

Obsah stránek: